Reiniging en verzorging van brillenglazen

Het gebeurt zomaar – er komt een vettige vingerafdruk op uw glas, vuil en stof belemmeren goed zicht of uw bril raakt beslagen.
Wat nu? Velen van ons grijpen naar het eerste het beste dat voorhanden is – een papieren doekje, de stropdas of zelfs de mouw van een trui of overhemd.
Maar die zijn niet erg goed voor uw brillenglazen. A
ls u goed zorgt voor uw bril, gaat deze langer mee – en kunt u beter zien.

Enkele tips voor een betere verzorging van uw bril

Veel brildragers beseffen niet dat onjuiste reinigingsmethoden niet goed zijn voor hun bril. Neem bijvoorbeeld doekjes: als u er een gebruikt om uw brillenglazen mee schoon te maken, dan pakt het doekje vuil op vanaf het glas, dat vervolgens gaat krassen. Deze kleine krasjes doen het glas uiteindelijk slijten en leiden tot nog diepere krassen.

Om deze reden is de beste keuze voor het schoonmaken van uw brillenglazen een microvezeldoek. Deze verwijderen vet en vocht zonder krassen of plekjes op uw brillenglazen achter te laten. Als u regelmatig uw bril schoonmaakt, spoel ze dan eerst af onder stromend water om stof en vuil te verwijderen. Voeg vervolgens pH-neutraal vaatwasmiddel toe aan het water. Droog de brillenglazen voorzichtig af met een microvezeldoek (nooit hard wrijven). Tip: handige hulpmiddelen voor de dagelijkse verzorging van uw bril zijn schoonmaakproducten speciaal voor brillenglas (verkrijgbaar in sproeivorm of als doekjes, bijvoorbeeld van ZEISS en verkrijgbaar in onze winkel). Deze zorgen voor een verantwoorde en grondige reiniging van uw brillenglazen en zijn bovendien antistatisch, waardoor stof en vuil van uw brillenglazen worden afgestoten en uw brillenglazen langer stof- en vuilvrij blijven.

Aanbevolen reiniging: was microvezeldoeken op maximaal 40 graden Celsius; voeg geen wasverzachter toe, want dit kan strepen op het brillenglas achterlaten.

Brillenglas coatings met afdruppeleffecten (zoals LotuTec) maken het voor stof, vuil en vocht moeilijker om zich aan uw glazen te hechten.
LotuTec vermindert niet alleen de frequentie waarmee u de brillenglazen moet reinigen, maar verlengt tevens de levensduur van uw brillenglazen

  • Zodra er krassen zitten op een brillenglas van glas of plastic, kunnen deze niet meer worden verwijderd. De beste strategie is die van preventie.
  • Zodra er krassen op uw brillenglazen zitten, moeten ze worden vervangen. Veel mensen denken dat een krasje niet meer dan een cosmetisch defect is. Echter, de dunne groeven van een kras zorgen ervoor dat het licht verstrooid raakt. Dit zorgt voor irritatie van uw ogen.
  • Voor de optimale verzorging van uw brilmontuur raden wij u aan om de zes maanden langs te gaan bij uw optometrist voor ultrasone reiniging. De meeste optometristen bieden deze vorm van diepe reiniging aan als aanvullende service. Deze reiniging neemt slechts een paar minuten in beslag en uw brillenglazen en montuur krijgen er hun oorspronkelijke glans mee terug.
  • Uw bril heeft ook behoefte aan een eigen onderkomen. Een harde brillenkoker is de beste opbergplaats voor uw bril wanneer u hem niet draagt. Als u de bril ergens neerlegt en de brillenkoker is niet meteen voorhanden, zorg dan dat de bril op een veilige plek wordt gelegd en dat de bril altijd met de glazen naar boven ligt.

    Temperaturen boven 80 graden Celsius zijn schadelijk voor zelfs de sterkste brillenglazen en monturen.

  • Brillenglazen van natuurlijke materialen zijn in het bijzonder kwetsbaar voor hoge temperaturen en voor grote temperatuurschommelingen. Dit kan een nadelige invloed hebben op de duurzaamheid van de coatings, ook die van ontspiegelingslagen. Extreme temperatuurschommelingen kunnen ook tot breuk leiden vanwege de verschillende fysische eigenschappen van het basisglas en de coating. Echter, brillenglazen van ZEISS zijn doorgaans bestand tegen temperaturen onder het vriespunt.
  • En vergeet niet: lange blootstelling aan saunatemperaturen of de stralen van de zomerzon op het dashboard van uw auto is zowel slecht voor uw bril als voor uw brillenkoker.